Receptář

Snadná příprava výživných jídel. Společnost Philips AVENT sestavila tento receptář ve spolupráci s Judy More, která je registrovanou dietetičkou a specialistkou na dětskou výživu.

11185-babyfeedspn_web.jpg

První lžičky

Začněte smícháním obilnin, například dětské rýže nebo ovesných vloček, jáhel nebo dobře rozmačkané uvařené rýže, s mlékem, které dítěti obvykle podáváte. Můžete také připravit hladké pyré z vařené zeleniny nebo ovoce a jednou denně nabídnout několik lžiček. Časem můžete nabídnout pevnou stravu před mléčným pokrmem a poté množství podávané pevné stravy zvyšovat.

Pyré z mrkve a sladkých brambor

• 2 mrkve (asi 180 g)
• 1 malý sladký brambor (asi 250 g)

  1. Mrkve a sladký brambor očistěte a oloupejte.
  2. Nakrájejte zeleninu na malé kousky.
  3. Zeleninu vařte v páře po dobu 15 minut, dokud nezměkne.*
  4. Smíchejte zeleninu na požadovanou konzistenci. Pokud je třeba konzistenci upravit, přidejte trochu obvyklého dětského mléka nebo rýže.
  5. Přelijte do misky a nechte vychladnout.
  6. Podávejte jednu porci. Zbytek uložte v chladničce nebo zmrazte pro pozdější použití.

*Pokud nemáte pařák, nalijte 100 ml vody do pánve a přiveďte k varu. Vložte do ní zeleninu
a zakryjte těsně přiléhající poklicí. Povařte asi 15 minut, dokud zelenina nezměkne. Kontrolujte, zda se voda z pánve nevyvařila, a v případě potřeby ji doplňte.

Měkká strava na žvýkání

Okolo 6 měsíců věku dokáže většina dětí žvýkat měkké kousky stravy, a to i v případě, že ještě nemají zuby. Nabídněte měkké „prstové potraviny“, abyste podpořili procvičování žvýkání. Díky tomu se dítě připraví na krájené a mleté potraviny v další fázi. Řiďte se podle potřeb dítěte a nikdy je nenechávejte při jídle bez dozoru.

Losos se sladkým bramborem a cuketou

• 1 cuketa (asi 100 g)
• ½ malé sladkého bramboru (asi 200 g)
• 100 g lososa nebo filé z bílé ryby (pečlivě odstraňte všechny kosti a kůži)
• ½ lžíce čerstvých bylinek (volitelné)

  1. Omyjte cuketu.
  2. Oloupejte sladký brambor.
  3. Nakrájejte všechnu zeleninu na malé kousky.
  4. Přidejte rybu a bylinky a vařte v páře* pod dobu 15 minut, dokud není ryba zcela uvařená a zelenina měkká.
  5. Rozmíchejte zeleninu a rybu na požadovanou konzistenci. V případě potřeby přidejte trochu vody nebo dětského mléka.
  6. Přelijte do misky a nechte vychladnout.
  7. Podávejte jednu porci. Zbytek uložte v chladničce nebo zmrazte pro pozdější použití.

*Pokud nemáte pařák, nalijte 100 ml vody do pánve a přiveďte k varu. Vložte do ní nakrájenou
zeleninu a rybu a zakryjte těsně přiléhající poklicí. Povařte asi 15 minut, dokud není ryba zcela uvařená a zelenina měkká. Kontrolujte, zda se voda z pánve nevyvařila, a v případě potřeby
ji doplňte.

Větší kousky

Přibližně od devíti měsíců věku mohou děti začít jíst krájené a mleté potraviny. Je prospěšné, když děti jedí společně s rodinou. Podpoříte jejich aktivní účast na krmení. Snažte se udělat z doby vyhrazené pro jídlo co nejzajímavější záležitost! Pravděpodobně jim budete muset pomoci, pokud se nebudou schopny samy nakrmit dostatečně rychle.

Rýže se sladkými paprikami

• ½ malého pórku (asi 50 g)
• ½ cukety (asi 100 g)
• ½ červené papriky (asi 100 g)
• 3 středně velká rajčata (asi 350 g)
• 1 lžička nasekané petrželové nati nebo ½ lžička směsi čerstvých bylinek (volitelné)
• 1 lžíce rajčatového protlaku
• 30 g čerstvé, dobře uvařené rýže

  1. Umyjte pórek, cuketu, červenou papriku a rajčata.
  2. Odstraňte semínka z papriky a rajčat.
  3. Nakrájejte zeleninu na malé kousky.
  4. Chcete-li, přidejte bylinky, a vařte zeleninu po dobu 15 minut, dokud nezměkne.*
  5. Smíchejte zeleninu na požadovanou konzistenci a přidejte rajčatový protlak. Pro dosažení požadované konzistence buď přidejte rajčatový protlak pro zahuštění nebo převařenou vodu pro zředění.
  6. Přelijte do misky a nechte vychladnout.
  7. Smíchejte vařenou rýži se 60 ml omáčky.
  8. Podávejte posypané lžící parmezánu nebo jiného strouhaného sýra.
  9. Zbytek uložte v chladničce nebo zmrazte pro pozdější použití.

*Pokud nemáte pařák, nalijte 100 ml vody do pánve a přiveďte k varu. Vložte do ní zeleninu a zakryjte těsně přiléhající poklicí. Povařte asi 15 minut, dokud zelenina nezměkne. Kontrolujte, zda se voda z pánve nevyvařila, a v případě potřeby ji doplňte.


 

aventbaby.cz > Receptář